top of page

Hvor ofte bør jeg pusse tennene

Tannlege Jon Arne Gangvik-Østgård

1. des. 2023

Hvor ofte bør du pusse tennene og hvordan?


Generelt sett anbefales det å pusse tennene minst to ganger om dagen, morgen og kveld, for å opprettholde god munnhygiene. Dette hjelper med å fjerne plakk, bakterier og matrester fra tannoverflaten og langs tannkjøttranden. Her er noen tips for en effektiv tannpussrutine:


Bruk riktig teknikk: Hold tannbørsten i en vinkel mot tannkjøttet, bruk små sirkulære bevegelser og sørg for å pusse både tannoverflaten og tannkjøttet.

Pussetid: Pussing bør vare i minst to minutter hver gang du pusser. Dette gir tilstrekkelig tid til å fjerne plakk og sikre grundig rengjøring.

Bytt tannbørste: Bytt ut tannbørsten eller børstehodet minst hver 3–4 måned. Slitte børster er mindre effektive og kan ikke fjerne plakk godt nok.

Bruk tannkrem med fluor: Fluorid bidrar til å styrke tannemaljen og beskytte tennene mot karies. Sørg for å bruke en fluortannkrem.

Bruk tanntråd: I tillegg til tannpuss, er det viktig å bruke tanntråd eller andre mellomromsrengjøringsverktøy for å fjerne plakk og matrester mellom tennene der børsten kanskje ikke når.

Munnvann: Skylling med et antibakterielt munnvann kan også være en del av munnhygienerutinen, men det bør ikke erstatte tannpussen.

Besøk tannlegen regelmessig: Selv med god egeninnsats er det viktig å planlegge regelmessige tannlegebesøk for profesjonell rengjøring og evaluering av tannhelsen.


Husk at individuelle behov kan variere, og det er alltid lurt å rådføre seg med tannlegen for å få personlige råd om munnhygienerutinen basert på din tannhelse.bottom of page