top of page

Hva er periodontitt/pyrea?

Tannlege Jon Arne Gangvik-Østgård

3. des. 2023

Hva skyldes blødende tannkjøtt og hvordan og hvorfor bør det forebygges?

Periodontitt, også kjent som pyrea, er en alvorlig form for tannkjøttsykdom. Det er en betennelse i vevet som støtter tennene, inkludert tannkjøttet, bein og ligamenter. Den utvikler seg vanligvis som et resultat av ubehandlet gingivitt, en mindre alvorlig form for tannkjøttsykdom.

Periodontitt begynner ofte med opphopning av plakk, en klebrig film av bakterier som dannes på tennene. Plakk kan herde og danne tannstein, som er vanskelig å fjerne med vanlig tannpuss. Bakteriene i plakk og tannstein utløser en immunrespons som fører til betennelse i tannkjøttet. Over tid kan betennelsen spre seg til de dypere vevslagene som støtter tennene.

Symptomer på periodontitt kan inkludere:

Blødende tannkjøtt under tannpuss eller når du spiser hard mat.

Rødt, hovnet eller ømt tannkjøtt.

Tilbaketrekning av tannkjøttet, noe som kan føre til eksponering av tannrøttene.

Dannelsen av lommer mellom tennene og tannkjøttet.

Tannmobilitet eller løsning av tenner.

Behandlingen for periodontitt involverer vanligvis profesjonell tannrensing for å fjerne tannstein og plakk, samt andre terapeutiske prosedyrer for å kontrollere betennelsen. I noen tilfeller kan kirurgiske inngrep være nødvendige for å reparere skadet vev og gjenopprette tannstøtte. God munnhygienepraksis, inkludert regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og regelmessige tannlegebesøk, er viktig for å forebygge periodontitt.


bottom of page