top of page

Hva er karies?

Tannlege Jon Arne Gangvik-Østgård

2. des. 2023

Les mer om hva karies er og hvordan du kan forebygge skade.


Karies, også kjent som tannråte eller hull i tennene, er en vanlig tannsykdom forårsaket av bakterier som produserer syrer som angriper tannemaljen. Tannemaljen er det harde ytre laget av tannen. Når syrene bryter ned emaljen over tid, dannes små åpninger eller hull i tannen, kjent som karies eller tannråte.

Hovedårsaken til karies er bakterier som finnes naturlig i munnhulen, spesielt en type bakterier som kalles Streptococcus mutans. Disse bakteriene bruker sukker og karbohydrater fra maten vi spiser for å produsere syrer. Syrene angriper tannemaljen, og hvis dette skjer gjentatte ganger uten tilstrekkelig tannhygiene, kan det føre til dannelse av karies.

For å forebygge karies er det viktig å opprettholde god munnhygiene ved å pusse tennene regelmessig, bruke tanntråd, begrense inntaket av sukkerholdige matvarer og drikke, samt besøke tannlegen jevnlig for rutinemessige undersøkelser og rengjøring. Hvis karies ikke behandles i tide, kan det føre til mer alvorlige tannproblemer, inkludert tannverk, infeksjoner og tap av tenner.

bottom of page