top of page

Er tannbleking skadelig?

Tannlege Jon Arne Gangvik-Østgård

28. des. 2023

Les mer om tannbleking og eventuelle ulemper

Tannbleking er en kosmetisk prosedyre for å lysne tennene og redusere misfarging. Det er vanligvis to hovedtyper tannbleking: hjemmebleking og kontorbleking (utført av tannleger). Begge metodene bruker vanligvis blekemidler som hydrogenperoksid eller karbamidperoksid for å fjerne flekker og misfarginger.

Generelt sett er tannbleking trygt når det blir gjort under veiledning av tannlege. Imidlertid er det noen potensielle bivirkninger og risikoer forbundet med tannbleking:

  1. Økt tannfølsomhet: Noen mennesker opplever midlertidig økt tannfølsomhet under eller etter tannbleking. Dette kan forårsake ubehag når du spiser eller drikker varme eller kalde ting. Denne følsomheten avtar vanligvis etter en stund etter at behandlingen er avsluttet.

  2. Irritasjon i tannkjøttet: Bruk av tannblekingsprodukter kan noen ganger føre til irritasjon i tannkjøttet. Dette kan manifestere seg som rødhet eller hevelse. Det er viktig å følge instruksjonene nøye og unngå å få blekemiddelet på tannkjøttet.

  3. Permanente tenner: Overdreven bruk av tannbleking kan i sjeldne tilfeller føre til permanent skade på tannemaljen, noe som kan gjøre tennene mer følsomme for fremtidige flekker og misfarging.

  4. Resultatvarighet: Varigheten av resultatene fra tannbleking kan variere fra person til person, og de blekede tennene kan gradvis få en gulaktig farge igjen over tid, spesielt hvis man fortsetter med vaner som forårsaker misfarging, for eksempel røyking eller inntak av mat eller drikke med mye fargestoffer.

  5. Ikke egnet for alle: Noen mennesker kan oppleve at tannbleking ikke er egnet for dem på grunn av individuelle forhold eller tannproblemer. Det er viktig å konsultere tannlegen før du starter tannbleking, spesielt hvis du har tannproblemer eller allerede er under tannbehandling.

For å minimere risikoen for bivirkninger og oppnå de beste resultatene, bør du alltid konsultere tannlegen din før du starter noen tannblekingsbehandling. Tannlegen kan vurdere tannhelsen din og gi råd om den beste tilnærmingen for deg.

bottom of page